назад

Ул. Доктора Суботића Старијег Бр. 8, 11000 Београд- Србија

вести

Представљање пројекта у Палати Србије – Који је значај BRCA1 и BRCA2 гена?

У сарадњи са Министарством здравља, организација Медицински круг представиће пројекат под називом „Рана дијагностика карцинома дојке узрокованих мутацијама BRCA1 и/или BRCA2 гена,“ чије ће свечано отварање бити одржано 19. 03. са почетком у 10 часова у згради Палата ,,Србија”.

Карцином дојке се налази на првом месту узрока смрти од малигних болести код жена у нашој земљи. Тренутни критеријуми за скрининг су такви да се велики број карцинома открије тек у касним стадијумима болести, када је петогодишње преживљавање знатно смањено.Визија Медицинског круга, коју су препознали и представници Министарства, базира се на спашавању великог броја девојака и жена, тиме што би се откривањем генских мутација напредним генетичким тестовима открио и велики број носилаца мутација, пре него што уопште дође до развоја карцинома. На овај начин би се многим женама у Србији омогућило да се, адекватним праћењем, нежељене промене открију раније, што подиже стопу петогодишњег преживљавања пацијената са 15% на 85%. Веома рана дијагностика су кључ.

Сматрамо да је неопходно изменити важеће критеријуме за спровођење скрининга карцинома дојке, што би то довело до смањења морталитета узрокованог овим малигнитетом. Жеља нам је да овим пројектом пробудимо колективну свест о овом проблему и да, заједно са вама, дамо скромни допринос ка озбиљним променама.