назад

Ул. Доктора Суботића Старијег Бр. 8, 11000 Београд- Србија

вести

ХПВ ВАКЦИНА- ИНФОРМИШИ СЕ, ВАКЦИНИШИ СЕ, ПРЕВЕНИРАЈ!

Овим путем бисмо најавили да удружење ,, Медицински круг” покреће иницијативу за омогућавање померања старосне границе, која је прописана као услов за бесплатну вакцинацију особа, до узраста од 26 година, у циљу превенције инфекције вирусом ХПВ. 

Сматрамо ово важним питањем, како би постојао већи обухват вакцинисаних особа мушког и женског пола, а нарочито оних који су у највећем ризику од заражавања посматрано по годинама старости! У склопу иницијативе биће вршена масовна едукација, како студената нашег и осталих факултета, тако и ученика средњих и основних школа, на тај начин ћемо им приближити значај превенције инфекције вирусом ХПВ! 

Инфекција хуманим папилома вирусима (ХПВ) је једна од најчешћих полно преносивих инфекција, при чему око 80% сексуално активних особа бива инфицирано у неком тренутку током живота.

Највише инфицираних је у узрасту 20 – 25 година.

ХПВ вакцине су дистрибуиране и доступне у свим домовима здравља, као и у Градском заводу за јавно здравље Београд, али су тренутно, као бесплатне, доступне само за особе узраста од 9 до 19 година.