назад

Ул. Доктора Суботића Старијег Бр. 8, 11000 Београд- Србија

вести

Скрининг на анеуризму трбушне аорте

У сарадњи са Удружењем кардиоваскуларних хирурга Србије, организација „Медицински круг“ је учествовала у кампањи „Аорта није само на срцу“.

У складу са препорукама Европског водича за дијагнозу и лечење обољења аорте, бесплатни превентивни прегледи су организовани у мобилној ординацији са ултразвучним апаратом у циљу раног откривања анеуризме абдоминалне аорте. 

На преглед су се добровољно пријављивали грађани старији од 50 година.

Чланови наше организације помагали су нашим старијим суграђанима при попуњавању упитника и спровођењу ка мобилним ординацијама. 

Од почетка пројекта, мобилна ординација је обишла највеће болничке центре у 7 градова широм Србије. Укупно је прегледано око 4000 грађана и откривено је више од 150 анеуризми.

У недељи која је иза нас, прегледи су обављени у Београду. У уторак у кругу КБЦ „Бежанијска коса“ и у среду и четвртак на хелиодрому УКЦС-а, где је прегледано преко 1000 грађана.

Пројекат је подржан од стране Министарства здравља Републике Србије и Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију УКЦС-а.

Велику захвалност дугујемо Удружењу кардиоваскуларних хируга Србије и доц. др Игору Кончару на указаној прилици да помогнемо у реализацији пројекта.

Захваљујемо се свим лекарима и медицинском особљу без чије ангажованости и пожртвованости реализација кампање не би била могућа.

Захваљујемо се свим одговорним грађанима који су се одазвали позиву и препознали значај превентивних прегледа.